Revolta-n stil ardeleneasc


De câteva zile bune mă tot sâcâie pragmatismul unora. De fapt nu neapărat existenţa lui ca fapt în sine ci mai degrabă incapacitatea unora de a vedea lumea ALTFEL, măcar pentru o clipă. Încerc să le dau o şansă spunându-mi că totul este doar o virgulă în plus la cântar în favoarea unor diferenţe culturale uşor de explicat. Cert. Dar de aici până a generaliza totul într-o unică direcţie şi a impune un taler, mereu acelaşi, indiferent de preferinţele publicului, e cale lungă.

De câteva zile mă sufoc zdrobită de un pragmatism impus că regulă “sine qua non”. Nu, nu sufăr în tăcere ci urlu, urlu degeaba, din păcate doar la luna. Căci pentru pragmatici se pare că urletul e un simplu detaliu nesemnificativ. Când uneori reuşesc să îi ating în orgoliul propriu – şi asta doar cu simple răspunsuri în faza cu propunerile lor de-a dreptul indecente – sunt singura care-mi apreciaz ascutitura oltenească ereditar dobândită şi în general bine ascunsă sub mândreţe de straturi ardeleneşti.

Uneori prefer să fiu singură şi egoistă decât la dispoziţia totală a celor de genul “am limba mea, mi-e de ajuns, o impun chiar la pachet cu pragmatismul meu din faşă, singurul model de ochelari de cal ce mi s-au dat de probat la naştere şi cu care am rămas în relaţii mai mult decât initime”.

Sensul unora e doar unic şi pe dos. Atât de unic încât, dacă ar putea, l-ar putea impune ca regulă general valabilă. Norocul nostru este că încă mai există dublul sens şi posibiliatea depăşirilor în lanţ.

PS: Consideraţi normal ca un englez ce trăieşte în Franţa de cel puţin atâţia ani că subsemnata să-şi poată impune cu neruşinare limba de baştină drept limbă de schimbat opinii doar pentru că toţi o “rup” cât de cât ? Obligaţi-fortati . …. Ei bine mie nu mi se pare deloc normal dar fiecare cu normalitatea lui …

I-am propus să încercăm întâi, de test, un schimb de opinii în limba MEA de baştină. S-a dezumflat subit şi a lăsat-o baltă, hotărându-se să schingiuiască în continuare limba lui Molière. Că doar nu-i a lui !

2 gânduri despre &8222;Revolta-n stil ardeleneasc&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.