La dospit


Stătea la dospit în dulap. Uneori tăcea pitit. Frustrat. Alteori, ameţit de atâta viaţă, întortocheat de atâtea lucruri nespuse, aştepta să se regăsească povestindu-se din spatele uşilor grele de nuc. Vorbea când nu i se cerea să vorbească. Grăia din rărunchi şi arunca cu pauze din când în când. Nu grăia ca să fie auzit, grăia că să se înţeleagă. Aruncatul cu cuvinte din spatele usiilor grele îl ajuta să digere spuse şi nespuse. Când nu grăia visa, când tăcea filozofa, când nici una nici alta parcă nu era.


Îi plăcea să se joace cu ce ar fi putut spera să audă şi nu va auzi niciodată, cu ceea ce ar fi putut spera să simtă şi nu va simţi niciodată, cu ceea ce ar fi putut spera să vadă şi nu va vedea nicodată. În plăcea să spargă totul în cioburi mărunte şi să le amestece la întâmplare. Totul lui, disponibil în spaţiul infinit din spatele uşilor grelede lemn de nuc, cu totul celorlalţi, spusele şi nespusele celorlalţi.
Îi plăcea să privească mai apoi întregul schimonosit construit din cioburi odată neschimonosite. Uneori aproape hidosul grăia cu patos adevăruri dezbrăcate de tot şi de toate, foiţă după foiţă. În astfel de momente se aşeza în fund în spaţiul negru şi dens, îşi ducea genunchii la gură şi strângea din ochi până la lacrimi, din pumni până la sânge şi se scremea până nu mai putea.
Era felul lui tipic de a îngheţa magia stărilor cu greutate : greu de reprodus, greu de crezut, greu de imaginat, greu de povestit. Era felul lui tipic de a se amuza pe sub mustaţă. Era felul lui tipic de a se răzbună. Răzbunare decalată, ascunsă, tăcută dar totuşi răzbunare.
Stătea în dulap şi se cocea.

2 gânduri despre &8222;La dospit&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.