Dincolo de dorinta, fagaduinta


Era un bec rebel, uitat aprins zile in sir si acum practic deja uzat. Luminase in voia lui la capatul unui culoar lung si intunecat suferind de o lipsa acuta de ferestre. Cotidianul ii era in general plat, din ce in ce mai negru si brazdat doar din cand in cand cu cateva exceptii: cateva usi uneori deschise, alteori nu, cativa oamenii nepasatori trecatori prin lumina-i difuza ce-i sfidandau parca intentionat blazati prezenta.

Doar ilumind, becul se simtea pe sfarsite si isi simtea mercurul scurgandu-se din el picatura cu picatura, in ritmul orelor ramase.

Intr-o relativa inferioritate numerica, becul isi plasa reciclarea spre limita inferior acceptabila pe care statisticile (1) o descriau nu departe de zero-ul absolut cu o oarecare tendinta de dispersie de cativa ani buni. In mare, becul constata  totusi ceva incercari timide de rasturnare a situatiei chit ca inca complet inofensive. Invatase de-a lungul scurtei dar intensei existente ca pic cu pic formeaza un intreg considerabil, ca picurii cu greutate au inertie mare si ca prioritatile functioneaza in mare parte in functie de greutate si inertia ansamblului.

Dintr-un fund obscur de culoar intentionat fara ferestre dotat, becul filozofa in lipsa de altceva, intariandu-si convigerile proprii cu ideea ca, la fel ca si incercarea, speranta moarte nu poate avea. Din coltul lui inca caldut si inca luminat becul spera din tot filamentul inca viabil ca picul lui va putea contribui la prosperitatea intregului global si ca sfarsitul lui va fi doar o stare de temporara trecere in asteptarea unui viitor si mai luminos, si mai falnic, si mai econom si cu o speranta de viata prelungita.

Privind insigurat aproape tunelul innegurat

In calitatea lui ultima de bec rebel aproape de tot uitat

Aprins zile in sir si acum practic deja uzat

Becul a decis doar de sine orientat

Sa ia masuri in conformitate cu contextul si cu propria verticalitate.

Acestea fiind constatate

Si profund analizate

Becul astfel a concluzionat:

Testamentul unui bec uitat aprins

Subsemnatul bec rebel, in aproape deplinatatea proprietatilor prealabil definite declar cu mana pe sticla fierbinte ce inca ma inconjoara ca nu vreau sa fiu ingropat, nu vreau sa fiu aruncat, nu vreau sa fiu martirizat.

In calitate de bec trecut prin multiplele faze ale platitudinii capatului de coridor uitat de lume, ma declar apt reincarnarii, simtandu-ma capabil unei ulterioare vieti. Doresc ca picul meu sa se alature miscarii globale initiate de picurile inaintasilor (3) si sa confirme astfel vointa fara tagaduinta de a schimba tendinta in vointa.

Intru puterea exemplului pozitiv intr-o dinamica proactiva doar data de inteles de prezenta insiruire de dorinte declansata de viziunea unei morti subit anticipata felicit calduros si (inca) luminos initiativele ce vor urma a fi lansate intru indeplinire, de catre citatii (4) demni de urmat si de exemplu luat.

(1) Conform Recolamp : „Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste gestionarea deseurilor si exista obligatii europene pe care daca nu incepem sa le indeplinim, suntem pasibili de amenzi, asa cunoscuta “procedura de infringement. Romania recicleaza 1% din total deseurilor municipale, Belgia – 94%, media UE – 35%.”

(2) Conform Recolamp : „In total, sub 5% din cantitatea totala de deseuri de echipamente de surse de lumina generate in Romania se afla la populatie. Astfel, Recolamp se concentreaza in prezent pe gestiunea cantitatilor mari si cu adevarat periculoase.

(3) Conform Recolamp : „In total, din 2008 – cand a inceput efectiv activitatea de colectare a deseurilor de echipamente de iluminat, Recolamp a strans si reciclat peste 1000 de tone! Asta inseamna, aproximativ 4.500.000 de bucati de becuri, neoane si corpuri. ”

(4) Romtelecom Brasov, GSK Brasov, Aurora Brasov, Autoliv Brasov, Route66 Brasov, Magazinul Star Brasov, Galeriile Orizont Brasov , Avicola Brasov.

Mai multe detalii aici.

Acest articol a fost scris pentru campania BlogalInitiative „CONVINGE O COMPANIE DIN ORASUL TAU SA RECICLEZE BECURI IN CADRUL ACTIUNII RECENSAMANTUL BECURILOR ARSE DIN ROMANIA”

15 gânduri despre &8222;Dincolo de dorinta, fagaduinta&8221;

  1. Stii ce a fost cel mai greu ? Sa gasesc fabrici in Brasov. As fi scris „Tractorul”, „Steagu’ Rosu” , „Hidromecanica”…. Apoi am dat cautare pe net si am vazut ca in 2013 se vor deschide o multime de noi fabrici si m-am bucurat .

 1. Interesant. Pe langa initiativa de colectare am aflat din linkul tau ca: „Un bec contine cam tot atata mercur, cat un sandwich cu ton. Si pe ultimul, il mancam..” Noroc ca eu nu.

 2. Draga noastra,

  Iti multumim si te felicitam pentru „Testament”. E clar, poetic si cuprinzator!
  Revenim cu un e-mail separat cu informatii despre statusul relatiei noastre cu fiecare din fabricile din Brasov. Spor la treaba si felicitari, inca o data!

  Cu prietenie,

  Roxana Sunica – Marketing Manager, Recolamp

 3. Salut,

  Trimite-mi, te rog, procesul verbal pe care l-ai primit odata cu premiul oferit de RECOLAMP, prin posta simpla la adresa: Catalin Zamfir, str. Cristofor Columb, nr.5, sector 1, Bucuresti sau, in format pdf., la adresa de e-mail: catalin.zamfir@ranevents.eu

  Mersi
  Catalin Zamfir (RAN Events PR Agency- RECOLAMP)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.