Jurnalul adolescentului trecut


“Pe vremea mea” nu existau tentatii tangibile la tot pasul. “Pe vremea mea” existau doar frustrari de tot feluri si multe, multe vise. Si eu ma incapatanam sa-mi spun ca in definitiv ceea ce conteaza cel mai mult este senzatia trairilor – chiar si imagínate – mai mult chiar decat finalitatea actului in sine. Si am supravietuit o buna bucata de timp ca o mladita. Eu intrebam, eu raspundeam.

Azi filozofez ca din senin « scad preturi vazand cu ochii, privindu-le din ce in ce mai de departe capat mersul racului si cand toate-mi merg de-a-ndoaselea calc deodata stramb de tot si ma trezesc din lac in put ».

Si-mi spun ca la un moment dat am scapat cu viata mergand ca racul in ritmul melcului. Tatonand. Analizand. Construind intrebari diverse, unele din altele, paranteze deschise la infinit si nici pana azi ne-inchise. Asteptand. Tacand.

Realizez astfel ca n-as mai putea, acum, redeveni adolescenta care am fost odata. Mi-ar fi mult prea frica, de prea multe lucruri.

Si iar filozofez din senin „Sa existe oare un manual de utilizare al trecerii prin timp? Sa fi supravietuit deja cineva fara urme vizibile?”

Si imi spun din nou „sa intreb parintii adolescentilor de azi, ei trebuie sa stie cel mai bine”.

8 gânduri despre „Jurnalul adolescentului trecut”

 1. Părinții responsabili ai adolescentelor de astăzi îți vor spune că nu s-au schimbat prea multe față de „vremea ta”. Dar sunt din ce în ce mai puțini. Iar ceilalți, majoritatea, nu vor ști ce să-ți răspundă și vor beli ochii ca la apocalipsă auzind că în ultimul an 780 de fetițe cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani au devenit mame.

  1. Chiar crezi ca-mi vor spune ca nu s-au schimbat prea multe fata de „vremea mea”? Ca de fiecare data cand se abordeaza subiectul exista fraze de genul „nimic nu mai e ca pe vremuri, copii din ziua de azi au prea multe tentatii si sunt tot timpul plictisiti” .

   1. Repet, „părinții responsabili”. Cei care ai știut să își educe copiii frumos. Da, posibil să îți spună că s-au „chinuit” mai mult să le țină departe de „tentații” dar hai să fim serioși. Și în anii 80 puteai să-ți scapi odraslele de sub control.

   2. Of, am „sarit” peste cuvantul cheie. Da, saritura peste obstacole este un sport vechi de cand lumea. Dar se zice ca „pe vremea mea” mai existau cotituri interesante care mai schimbau putin mersul lucrurilor. Gen „examen de treapta”, „accesul restrans la toate alea” , …

 2. Dar oare daca ai putea redeveni adolescenta care erai, uitand tot ce ai invata in anii astia care te-au despartit de ea, nu ai alege sa o iei de acolo din nou, cu greselile de rigoare? Aporpo de greseli, am sentimentul ca „pe vremea mea” nu prea aveai cum sa gresesti atat de grav pe cat ai putea face-o acum. In alta ordine de idei, marturisesc caq nu mi-as dori sa trec prin timp fara urme vizibile, arata si ele pana la urma ca am trait, asa cum am stiut eu.
  Si iar ma intorc un pic, ca nu pot iesi de-aici fara sa spun: nu regret varsta pe care n-o mai am, ci naivitatea pe care, in mare masura am depasit-o. era mult mai simpla viata cand imi puneam intrebari mai simple si nu aveam raspunsuri la ele sau nu aveam raspunsuri pe care sa le cred definitive.

  1. Cred ca as alege sa o iau din nou „la pas” dar cu regulile si morala din aceea vreme. Daca ar trebui sa fiu adolescent AZI tare mi-e frica ca n-as reusi sa o scot la capat. Relativ la greseli, ai dreptate, era totul mult mai „incadrat”. Limitarile vremurilor de atunci. Relativ la naivitate, ce simple erau lucrurile cand nu despicam mai deloc firul in patru. Luam de la viata exact ce-mi dadea si mai adaugam si eu cateva vise.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.