Doar sacul in viziunea orbului


O să ţi se spună că eşti frustrat că n-ai succesul lor, al autorilor de romane negre scrise în zile gri dintr-un an ploios.

Tu le vei spune că nu, că tu eşti doar un filtru, că tu ai principii profunde, bine înfipte, că tu nu vrei decât să-ţi exprimi o opinie. O să ţi se spună în continuare că te râcâie invidia, că d-aia spui ce zici, că tu încă nu ţi-ai găsit modelul, că şi scrisul negru într-o zi gri dintr-un an ploios este un model care pare să funcţioneze, există oameni care adoră ploaia, ţie de ce nu-ţi place ploaia? Ţie-ţi plac doar textele acelea decalate scrise de copii pierduţi de sub control, de acolo ţi se trag toate, din copilărie, asa o să ţi se spună .

Apoi vei fi băgat într-un sac mare, mare de tot, şi vei fi amestecat odată cu el, cu sacul mare de tot. Apoi nu vei fi ales nici măcar la întâmplare, nu, întâmplare ţi-e în general potrivnică, nu , nu vei fi ales la întâmplare, vor fi aleşi alţii la întamplare, întâmplarea rânduieşte bine lucrurile, ţie ţi se va spune doar că eşti la fel ca alţii, că sacul te-a molipsit şi pe tine de romane negre scrise în zile gri, tu vei spune că nu dar cine eşti tu să-ţi dai cu părerea? Tu esti doar sacul in viziunea orbului.

(Prima parte a textului a fost insiprată de acolo de unde duce link-ul. A doua a fost inspirată din altă parte dar nu dau link ca m-a facut sa mă simt sac. Obscur rău.)

 

4 gânduri despre &8222;Doar sacul in viziunea orbului&8221;

 1. Citisem textul din link via Dunia.
  Dincolo de opinii am insa amaraciunea ca sunt multe chestii faine scrise pe lumea asta de oameni cu imaginatie si talent de nu mi-i pot imagina insa nu vor vedea niciodata lumina tiparului, nu-i voi citi nici eu, nici altii pentru ca mereu se vor gasi unii mai cu resurse si vor iesi in fata, vor fi scosi in fata, iar publicul, ei bine, publicul majoritar e format din cei care savureaza cartea unei persoane care apare si la tv ca nu-i asa, deja e Cineva.
  Insa stii ce? nici mahnirea asta nu-si are sensul… creativitatea e oricum ceva ce iese la iveala si e recunoscuta in 1% din cazuri. Norocoase cazuri.

 2. Suntem definiti de ceea ce consumam. La nivel global suntem definiti de ceea ce consuma … media. Metafora sacului, suntem inghesuiti acolo care cum, precum graieste „media”. Da, sunt multe chestii faine, trebuie sa reusesti sa dai la o parte mizeriile. Cum sa dai la o parte mizeriile ? Buna intrebare. Fain subiect de discutie.

 3. Apăi, mie poa’ să mi se spună … Nu fiindcă-s măgar bătrân şi duc ci fiindcă mi se cam rupe-n paiş’pe de ceea ce zic unii sau alţii atâta vreme cât spusele lor nu îmi aduc atingere la modul real.
  Eu nu am vrut să dezvolt subiectul fiindcă îl lungeam mai dihai ca o zi de post. Un lucru este însă cert : acele romane, absolut mediocre, au succes de piaţă pentru că în acele ţări în care se vând, consumatorul de literatură este unul majoritar, cum altfel decât, mediocru.
  Şi be) habar nu am de ce a numit, cine a numit, acea colecţie de romane poliţiste „serie neagră”. Te duce cu gândul la cine ştie ce grozăvii când, în fapt, prostiuţele de pe acolo sunt departe de a-ţi produce vreun fior.

 4. Nu-ti aduc atingerea la modu real dar umplu sacul cu tine. Sacul acela pe care il numim sacul majoritar. Sacul pe care il detestam pentru ca nu ne reprezinta, nu pe toti. Relativ la stilul nordic : am vazut doar niste fime si da, mi s-au parut negre. Nu stiu, era din cauza ritmului, foarte lent si a felului de a reda personajele, zoom-ul volutar asupra anumitor trasaturi specifice. Leeeent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.