În rest, totu’ bine!


selective focus photo of yellow taxi LED signage

@ Marc Kleen

Într-o lume în care taximetristul e rege, începe să-ți fie jenă că locuiești atât de aproape.  În regatul taximetristului rege, distanțele încep departe și ar fi bine să nu se termine niciodată. În aceste condiții, nu poți decât să înjuri decent în gând că locuiești mereu prea aproape, să-ți vezi interesul și să treci mai departe. Uneori, poate, te-ar tenta cumva chemarea răbufnirii și ai încerca să-i explici taximetristului rege că timpul nu măsoară distanțele și nici kilometrii nu numără secundele. Dar atunci ai realiza că ai răbufnit degeaba, căci regula e bătută în cuie și cel ce mânuiește ciocanul decide. Dacă cumva ai reuși să miști de-un centimetru cuiul argumentând logic că tot 25 de lei costă și până în Victoriei, taximetristul rege ar putea să-ți dea dreptate și ar trece la altceva, înjurându-ți în gând, poate nu atât de decent, logica de fier.

El, regele, nu e genul care să se arate învins. În timp ce tu taci numărând secundele până la destinație, el rumegă kilometru după kilometru. Întotdeauna va exista o și mai mare nemulțumire care să devină subiect de conversație. De exemplu, starea drumului tău. Complet neasfaltat. Desigur, într-o lume în care taximetristul e rege, tu ești, prin definiție, mahăr.

Iar tu, tu în tot acest timp, evadezi să-ți cauți zenul. Ești pe o plajă părăsită și marea are o culoare de o nuanță imposibil de redat în cuvinte. E cald, e bine, ești practic la un pas de a apuca zenul de manșeta când …hop, o frână bruscă te aduce cu picioarele pe pământ. E timpul să dai în scris că nu-i vina ta că drumul este cum este. Îți vine să-i spui că starea drumului explică numărul ridicat de mahări cu 4×4, dar te abții. Nu ar înțelege oricum. În treacăt fie spus, la cât de mult detestă starea drumului tău, începi să regreți că nu te-ai înscris la drumuri și poduri. Ai fi reușit să faci cumva ca lucrurile să se miște. Țara „lu’ Papură-Voda”, îl auzi înjurând decent și te bucuri că a uitat de mahări.

În rest, numai gropi. Încet – încet, ajungi să te culpabilizezi și se duce naibii și plaja și culoarea aceea cu o nuanță imposibil de redat în cuvinte. Secundele trec încet și contorul arată 25 de lei. Fix până în Victoriei. QED. Plătești, cobori, îi lași bacșiș 5 lei. Îl auzi cum își șuieră printre dinți nemulțumirea și strângi din dinți să nu-l strângi de gât.

În rest, totu’ bine! Timpul rece, leafa merge și de vină sunt mereu toți ceilalți.

2 gânduri despre „În rest, totu’ bine!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.