Algoritmică


Matrix movie still

@ Markus Spiske

De săptămâni bune, Facebook-ul îmi trimitea zeci de invitații de la diverși necunoscuți. Devenisem peste noapte un fel de mică vedetă. Cine nu și-a dorit vreodată să devină vedetă își poate imagina sentimentul invaziei spontane. Spațiul meu, delimitat de reguli stricte, devenise peste noapte tărâmul făgăduinței.

Inițial dădusem vina pe talentul înnăscut de care beneficiam în ale scrisului. „Le plac scrierile mele și vor autograf” îmi spuneam, încântată de puterea de seducție a textelor mele profunde și misterios de încâlcite. Acesta a fost primul meu gând și cu el am trăit vreo două zile până când am realizat că treaba e, de fapt, extrem de complicată. În realitate, „fanii” mei ignorau cu desăvârșire orice text mai lung de trei cuvinte. În schimb, multora le plăceau pozele. Ploua virtual cu like-uri și desene pe post de comentarii. Oameni în toată firea deveneau peste noapte copii sau retardați. De fapt, mare parte din noii mei fani nu aveau nici pic de opinie în ceea ce privea calitatea stilistică a unui text. Despre critici legate de lipsa vreunei cratime nici măcar nu se punea problema. Unii descopereau tainele scrisului, declarându-și flama virtuală în mesaje non inteligibile. Viața devenise un roman cu capitole ciudate în care apăreau din senin conversații cu oameni cărora le devenisem peste noapte muză, iubită, sursă de inspirație și coșmar. Eram, în plus, punct de interes public privind desfacerea anumitor mărfuri, în general parfumuri, diverse produse cosmetice și preparate naturale din plante. Ba, mai mult, mi se cerea din când în când să plătesc facturi de electricitate diverșilor năpăstuiți de soartă și să fac schimburi de like-uri în virtutea spațiului virtual care ne unea. Pentru că sentimentul de apartenență la ceva implică o oarecare verticalitate, refuzam sistematic să intru în jocul comerțului ilegal cu like-uri.

Într-o bună zi, Gherghina din Derdedelușii din Vale, căreia refuzasem să-i plătesc factura de gaz, mă acuzase chiar că-mi pierdusem sufletul pe cărările abrupte ale nepăsării. Mă șocase concluzia ei și mă pusese pe gânduri. Poate că avea dreptate și chiar devenisem de piatră. De piatră și complet obtuză la singurătatea semenilor. Semenii mei virtuali păreau să „vadă” în mine un suflet pereche și eu le întorceam virtual și extrem de nepăsător spatele. Singurătatea îi ucidea și frustrările se acumulau. Semenii mei virtuali aveau nevoie de suflete pereche. Nu conta sexul, oamenii aveau nevoie de cineva/

 

Articolul integral aici

3 gânduri despre „Algoritmică”

  1. Începe să-mi pară rău că nu mai sunt prinsă-n caruselul ăsta al facebook-ului. Pare interesantă treaba cu algoritmii. Oricum, cred că e foarte potrivită zicala aia cu gardul şi leopardul. Poate mai mult decât oriunde, acolo, în spatele maimuţoilor care se prăpădesc de râs sau ce mai fac zâmbăreţii ăia puşi în loc de comentarii, se ascund multe goluri.
    Şi chiar nu plăteşti facturi fanilor? Of, aş fi avut şi eu o propunere… 😀

    1. Imi tot spuneam ca poate or fi si ceva oameni normali printre cei ce dau „add”. Si chiar sunt , trebuie doar sa ai „ochiul format” sa-i ghicesti dupa profil. Din cauza spamului generat in ultimul timp de toata aceasta nebunie numita algoritmica Facebook, era sa trec pe langa cea mai buna prietena din liceu. Sunt foarte multe cazuri ciudate, incepand de la deja cunoscutii iubareti virtuali – soti sau nu in viata de toate zilele, pana la cei ce-si imagineaza ca, daca i-ai adaugat in lista de prieteni, iti poti cere bani sau alte chestii de genul asta. Oamenii au luat-o razna serios. In lumea reala dai de pomana cand vezi omul sau il cunosti si iti faci o proprie parere asupra contextului. E o lume paralela, nu stiu in ce anume si-a pus in cap Facebookul sa ne transforme, cert este ca virtualul acesta, in acest fel construit, creeza uneori adevarati monstrii… Nu pierzi nimic, poate doar genul acesta de filozofie legata de limitele spetei umane.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.