Judecata


Eu judec, tu judeci, el/ea judeca …

Ne tot judecam intr-una. Timid, pe sub mustata sau coroziv. Rational, demonic, din doar pura intamplare. De-al naibii sau doar pentru ca ne-am obisnuit. Fara judecata cotidiana ne-ar cotropi plictiseala aia de zile mari pe care o tot dam ca exemplu evocator al unei lipsei de ocupatie fara motiv evident imposibil de judecat.

Ne judecam prin ochii judecatorilor din fata, interpretand judecata perceputa prin linistea dintre doua cuvinte. Caci, judecand la rece, tacerea e de aur. Ii judecam pe fiecare pe rand, unul cate unul, judecand profund diferentele de judecata, toate explicabile intr-un final chiar si  judecate cu doar jumatati de masura.

Judecam tachinandu-ne scara de valori cu sinusoide uneori abrupte, alteori deloc. Judecam pentru a ne justifica existenta si valoarea adaugata. Socializam judecand si judecandu-i pe altii intr-un joc de-a puterea, influenta si popularitatea.

Judecam sa ne dovedim ca ne meritam clipa, traim ca sa ne judecam judecata. Preparand in tacerea judecata de pe urma.

12 gânduri despre „Judecata”

  1. judecâm pentru că este mai ușor să vedem bârna din ochiul celuilalt în locul paiului din al nostru. Judecăm pentru că ne plictisim și nu ne mai place să ne uităm la noi, așa că aruncăm cu piatra…
    judecâm chiar și când susținem că nu o facem!
    Judecăm pentru că ne credem superiori, pentru că ne dă un sentiment (fals) că suntem importanți.
    și mai câte…

    1. Judecam si suntem judecati, judecandu-ne astfel de fiecare data, comparandu-ne. Nu cred ca este vorba neaparat intotdeuna de un sentiment de superiotate. Mai degaraba sentimentul unicitatii absolute ce ne da ghes din cand in cand. Si faptul ca auzim fara a asculta, vorbim neascultand. Suntem grabiti, mult prea grabiti pentru a observa universul celor din jur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.