Atingere


„Nu atinge decat cu privirea! Ce ti-am spus? Nu atinge decat cu privirea”. Aiurea-n ciuperci ! Pustiul – vreo 2 ani, maximum – alage la intamplare un sul colorat de impachetat cadouri, il aseaza pe dusumeaua lustruita si il calca in picioare. Odata, de doua ori pana il vede tipa din spatele meu de la coada, si ii re-fredoneaza, pe un acelasi ton autoritar :”Nu atinge decat cu privirea! Ce ti-am spus ? Nu atinge decat cu priverea!” Si cam atat. 

Ea ramane in continuare in coada astptandu-si cuminte randul la casa. E duminica si e deja spre pranz si mancarea-i inca-n cos. N-are timp de cai verzi pe pereti, pustiul ar trebui sa-si deschida mai ascutit urechile, ea doar repeta pentru cine are urechi sa auda.

Sulul colorat de hartie de impachetat zace parasit in diagonala. Cocolosit spre mjloc creaza o asimetrie enervanta pentru o duminica linistita.

Ma gandesc la metafora, e profunda si neasteptata dar suna frumos. Atat de frumos inca parca netezeste un pic fapta in sine, parca te face sa uiti ca n-a servit la nimic concret in definitiv. Sulul zace in continuare storcosit si pustiul isi vede in continuare de atingerile lui. Fizice.

Cand eram mica  aveam o tendinta perversa de a face lucrurile exact pe dos, un mod al meu tipic de a arata lumii ca exist mai altfel decat randul lumii. Era stilul meu preferat de a incepe conversatiile cu cei mari, stilul meu preferat de a-i scoate din rancezeala lor cotidiana, de a le starni interesul prin negarea unei normalitati pe care nu vroiam s-o adopt in nici un chip caci mult prea plata si mult prea la moda. Eram pe atunci de parere ca, pentru a exista intr-o masa compacta, trebuia musai sa iesi in evidenta, intr-un fel sau altul.

Ma intorc la metafora tipei de la coada si imi spun amuzata la lucrurile nu s-au schimbat intre timp, ele s-au rotit doar in sensul acelor de ceasornic. Azi copilul de ieri face coada la casa si ii vorbeste copilului de azi intr-o limba ciudata. Este probabil modul ei personal de a strapunge stratul gros al rutinei, stilul ei personal de a starni interesul celorlalti.

In tot acest timp pustiul isi vede linistit de treaba, a asezat deja vreo patru suluri colorate unul langa altul, in diagonala, perfect paralele si acum se pregateste sa sara, spre mijloc.

2 gânduri despre &8222;Atingere&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.