Cărare pe mijloc şi genunchi paraleli


Aştept să coboare toţi, până la ultimul, mulţi, foarte mulţi alţii trec pe lângă mine ca pe lângă un abur, le adresez câteva vorbe de duh în gând, mă declar – tot în gând – omul cel mai politicos de pe Pământ, omul cel mai civilizat, cel mai bine crescut, satisfăcută intru, mă agăţ de o bară evitând căderea – se pornise între timp trenul – ochesc un loc (încă) neocupat, mă avânt înspre, mă aşez cuminte cu genunchii strânşi frumos, un paralelism involutar de o estetică vizuală nemaiîntalnită, apuc de sacul negru şi-l aşez şi pe el la fel de estetic, la fel de involuntar, închid ochii şi încerc să număr staţiile, nu ajung nici măcar la prima, simt o prezenţă, deschid ochii şi disting o gentuţă roşie cu un slogan alb , citesc „Coca Cola” pe un fond rosu, ridic puţin ochii şi dau de nişte bucle negre, unsuroase, o cărare pe mijloc şi o mică mustaţă.

Mă bufneşte râsul, nu ştiu de ce mă bufneşte râsul, mă gândesc că din cauza contrastului, gentuţa roşie cu slogan alb mi se pare incompatibilă cu mustaţa, mă abţin, închid din nou ochii şi-mi continui numărătoarea , la prima staţie deschid ochii şi dau de un pai într-un pahar roşu, caut din privire gentuţa, găsesc doar sloganul, găsesc doar mustaţa şi pletele unsuroase, mă frapează din nou cărarea pe mijloc, remarc cămaşa, albă, călcată cu dungă, mi se pare cunoscut personajul, aşa decalat în ipostaza lui de adult-încă-copil sub influenţa mamei, încerc să-i dau un nume, am impresia certă că i l-am dat déjà. Se petrec lucruri ciudate în ultimul timp.

Număr până la capăt, mă ridic cu graţie, îmi aşez sacul pe spinare, dau să cobor, dau de el. Coborâm la aceaşi staţie, acelaşi ritm aceaşi direcţie. Caut din priviri sloganul, nu-l mai găsesc. O fi existând vreo explicaţie…

(Roman utopic : Poeta, Raymond Spartacus)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.