Senzatia nuantelor


Imi spunea de fiecare data cand ne vedeam ca adora lucrurile mov intens, ca ar da orice sa le poata alege numai in functie de culoare si textura dar ca lumea in care se invarte pare sa fie construita dupa reguli parca putin scapate de sub control, niste reguli in mare parte gri cu mici exceptii bineinteles negre. Imi spunea de fiecare data cand ne vedeam ca este, ca de obicei, intre doua lucruri incepute si neterminate puse la gramada peste alte lucuri incepute si neterminate. O priveam tacuta si o credeam pe cuvant cand spunea mai in gluma, mai in serios, ca avea nevoie disperata de ore, de cat mai multe ore, zile intregi de ore peste ratia zilnica distribuita „de mai marii tuturor lucrurilor”.

Zilele-i incepeau cam toate la fel, un mic dejun pregatit de cu seara, un „pupic” furat intre doi stropi aproape calzi, senzatia dantelei negre direct pe piele, din cand in cand cate un siret legat pe fuga, vreo patruzeci de minute de mers vioi printre blocuri si oameni, un numar impresionant de idei si pretentii, un numar impresionant de fire cazute pe jos si imediat dupa adunate pe faras si aruncate la cos, cateva vorbe in stanga, alte cateva vorbe in dreapta, senzatia culorii vii undeva nu departe, o boare cu iz  de menta aruncata de vant prin usa uitata deschisa, un zambet strengar intr-un colt bine ascuns, un sandwich cumparat pe datorie „vii cand poti, te iau peste rand”, o ultima pretentie, cateva zeci bune de fire, un ultim faras, cheia invartita de trei ori spre stanga, cheia pusa bine intr-un buzunar intre doua alte buzunare, strazile noaptea, mireasma de tei imaginata, gropile noaptea, doi nasturi obositi aproape cazuti la datorie, un petec mov doar dat de inteles, un contur retro in relief, cateva priviri intamplatoare, ganduri multe intr-o ordine nepremeditata, tristeti trecatoare, un zambet uitat si multe, nenumarate planuri pentru mai tarziu.

Intr-un sfarsit o usa grea de fier forjat, un lift in general in pana, cateva zeci de trepte, o senzatie de sfarseala, degetul pe soneria rotunda „de trei ori lung si o data scurt”, un zambet din inima, un zambet raspuns, aroma de pui la ceaun, zumzet de stiri in bucla, o canapea alba, nasturi obositi aruncati in cosul de rufe, o nuanta de mov, inca o nuanta de mov, doua senzatii repetate la infinit, un oftat lung „si maine e o zi”, o cura de stropi, miros de pietre stropite de valuri si alge, un chef nebun de canapele albe si stiri in bucla, un copan bine rumenit intre cateva frunze de salata „din gradina de la mama, cand mai apuc s-o vad”, broderia tattoo in spatele unui zambet strengar aruncat ca din intamplare. Orele zece, zgomotul apei printre vase, zgomotul tacamurilor printre stropii de apa, cateva ganduri razlete, planuri de weekend, „dupa sase seara”, imaginea firelor in cadere libera, „cate caderi sambata? minim zece”, prognoza meteo „maine nu ninge!”, „perfect atunci, dantela vintage sa fie”, leitmotivul zilei de maine stabilit de comun acord.

Intr-un cu adevarat sfarsit geana peste geana, vise cu toptanul si asa mai departe, zile asemanatoare, saptamani in sir, luni in sir, ani la rand.

Reuseam sa ne vedem de cateva ori pe an eu veneam, eu plecam, ea ramanea. Imi spunea de fiecare data cand ne intalneam ca adora lucrurile mov intens si ca nu stia de unde i se tragea movul asta. O priveam cateva momente bune si nu-i raspundeam imediat, mi se parea ca as fi stricat armonia atat de perfecta a evidentei strigatoare la cer. Intr-un final ii spuneam in gluma „pasiunea are nevoie de culori intense”.

Zambea si ea si cred ca imi dadea dreptate.

Articol participant la Spring SuperBlog 2013 etapa 5.

2 gânduri despre &8222;Senzatia nuantelor&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.