Dependenţa de castane


Îmi place să strâng castane. Acum mulţi ani le strângeam pentru că aşa trebuia. Să strângi castane. În fiecare toamnă ne băteam pe castane. Erau la normă castanele. La pachet cu teancul de ziare – Scânteia – şi cu plasele de sticle şi borcane verzi. Exista pe vremea aceea o stradă plină cu castani bătrâni, în faţa unei unităţi militare. Vânătorii de munte.

Nu ştiam de ce trebuia să strâng castane, eu le strângeam ca toată lumea. Întrebările existenţiale au apărut după. Căutam castanele printre frunze galbene şi uneori roşii. Când găseam una, aveam o senzaţie ciudată, de bucurie. Bucuria de a vedea ghemotocul acela maroniu printre tot galbenul dominant. O pată de culoare într-o monotonă nuanţă de gri. Griul-galben.

Fără sa vreau am dezvoltat o dependenţă de castane. Pe atunci nu ştiam de dependenţă, între timp a venit Revoluţia şi castanii aceia bătrâni au dispărut odata cu mine. Am plecat şi când m-am întors nu i-am mai găsit.

Dependenţa am remarcat-o mult mai târziu, tot toamna. Umplu buzunarele cu castane, umplu scrumierele cu castane, umplu sufletul cu castane. Cum arată un suflet umplut cu castane? Arată plin. Şi când dă pe dinafară caut altă scrumieră şi tot aşa. Mă tot întreabă lumea de unde şi până una dependenţa asta ciudată de castane şi eu prefer să tac şi să umplu. Mai bine un suflet plin decât unul gol.

(Cineva îmi spunea că ne lăsăm fără să vrem cotropiţi de cotidian şi eu mă mai întreb şi acum ce anume a vrut să spună.)

Reclame

9 gânduri despre &8222;Dependenţa de castane&8221;

  1. castanii de pe calea bucurești și de pe strada… castanilor? iubeam și eu să strâng castane. și frunzele plopilor de pe aceeași stradă, dispăruți și ei acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.