Forma lipsa caut cu disperare continut


Este incredibil când ajungi constaţi cu câtă uşurinţă sunt puse pe tuşa convingeri până nu demult vândute drept adânc înfipte în sine, înrădăcinate până în măduva fiinţei, acolo departe, de unde totul a pornit. Conştientizând o astfel de stare de confuzie totală îţi şopteşti discret că nimic nu poate fi considerat drept referinţă strict personală şi infinit aplicabilă. Că orice convingere îţi aparţine doar parţial, restul fiind doar umplutură dictată de convingerile celorlalţi sau de un dureros”în lipsă de altceva”. Că, într-un fel sau altul, doar existând în mijlocul celorlalţi te molipseşti de convigerile sau neconvingerile lor, de argumentele sau contra-argumentele servite drept replică la propriile-ţi convingeri.

M-am considerat întotdeauna ataşată într-un mod extrem de egoist de esenţele pure ale conţinutului şi total indiferenţă de unduirile colorate, frumos mirositoare, atrăgătoare, complesitoare – şi aşa mai departe- ale formelor cu greutate la cântar, încărcate până peste poate cu tone de deşeuri înşelătoare, „de ochii lumii”, “de luat ochii”, „de închis gură târgului”. Deşeuri imposibil de folosit în stare pură şi fără cârja adiţională căci  lipsite de esenţa propriei verticalităţi. Deşeuri cu o existenţa palpabil stratificată şi la fel de palpabil inutilă.

Până nu demult eram în stare să cred că o convingere durează o viaţă. De la ultimele alegeri „de aici” mă tot întreb dacă o excepţie poate doar confirma o regulă sau doar zgudui din temelii convigeri până nu demult vândute drept linie de conduită. Căci, de la ultimele alegeri, mă împiedic la tot pasul de formă. Mai bine spus de lipsa ei. Şi mă râcâie atât de tare această lipsă de formă încât nu mai pot atinge esenţa pură imaginată dincolo de straturi. Mă râcâie atât de tare această formă deformată de golul dintre linii încât îmi vine să-i plâng de milă celui desemnat de a o o purta. Am devenit fără să vreau egoist ataşată de această formă lipsă încât nu mai reuşesc să-i discern conţinutul cu nici un chip. Îmi spun că taman lipsa ghicită a conţinutului în spatele formei mă face să focalizez pe elementul devenit – în lipsă de altceva – esenţial : formă.

Alte astfel de bucăţi de explicaţie ar mai există dar refuz cu îndârjire să conturez o convingere finală. Aştept să treacă şi zapez. Astupandu-mi urechile.

4 gânduri despre „Forma lipsa caut cu disperare continut”

 1. convingerea sa dureze o viata? ha!!
  viata mi-a tras niste palme ce m-au usturat tare! convingerile sunt doar interpretarile noastre functie de experientele prin care am trecut pana la om respectiv..
  fiecare experienta vine cu ceva nou..si convigerea ce o aveam ieri, poate disparea peste noapte azi, dupa o experienta ce ti zguduie valorile…din radacini.asta nu inseamna ca personalitatea nu i definitivata..pur si simplu se intampla.nimic nu i sigur pe lumea asta.insa simplu fapt ca ai putea crede ca le stim pe toate..de fapt iti spune ca nu stim nimic..
  p.s. am vb la modul general..

 2. A-ti schimba convingerile inseamna a evolua sau a involua?!? Greu de spus, greu de raportat la ceva care sa ramana stabil omului vechi si nou totodata.

  Indiferent de schimbarile interioare sau exterioare, unele convingeri si principii ne definesc si daca le lasam influentate de schimbari e ca si cum ne-am dezice de noi insine ceea ce se numeste fara prea mult ocolis ipocrizie. Adica in ceea ce ieri credeam, azi nu doar credem contrariul ci ne mai si dezicem ca am fi crezut vreodata.

  Astfel de oameni intalnim mereu si mai intotdeauna doar timpul ne arata cat de naivi am fost.

  1. Relativ la propria-mi experienta forma/continut nu stiu daca este vorba despre o forma de ipocrizie greu de perceput (deci greu de acceptat in consecinta) Poate si asta dar nu numai. Mi-am dat seama ca in ciuda aparentelor, in anumite contexte specifice anumite forme conteaza mai mult decat m-as fi putut astepta, si asta pentru ca propria lor trasparente dezvaluie practic instataneu lipsa continutului …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.