Orasul


Privit prin ceata groasa orasul parea mort. Acoperit cu o funingine groasa, uns cu fum, orasul mirosea acru a timp ars de fapte.

Privit prin ceata groasa orasul parea fum, turnurilor li se aplecasera turlele si luminilor le pierisera toate culorile. Orasul era un oras in nuante de gri, privite de sus nuantele de gri lasau urme de fum pe astfaltul prafuit, oamenii inaintau mecanic, cu pasi mici, oamenii nu se priveau, oamenii doar inaintau manati de  ganduri nestiute. Priviti prin ceata groasa oamenii pareau una cu orasul, un aer familiar ii strangea laolalta sub dare groase de fum trasat tot in nuante de gri. Oamenii poluau fumul iar respiratia le taia griul din cand in cand in dungi albe, de grosime nu tocmai egala, orasul stranuta obosit de atatia oameni, orasul isi cauta o batista de hartie, alba, nu si-o gasea, in lipsa de altceva, o maneca, un umar, orice altceva, in lipsa de altceva orasul ofta prin fumul lung si murea oftand, terfelit sub pasii indiferenti ai oamenilor roboti.

Privit prin ceata groasa orasul parea depasit de situatie, depasit de gandurile nestiute ale oamenilor, oamenii erau gri, la fel de gri ca si fumul. Privita prin oameni ceata se disipa dincolo de gandurile oamenilor, dincolo de darele de fum gri, ceata se risipea lasand in urma urmele pasilor deja consumati.

Priviti de sus pasii isi pierdeau detaliile, le lasau sa se duca unul dupa altul, sa se consume golite de semnificatii, aplatizate de inconsisenta fumului, de dorintele consumate ale oamenilor depasiti de situatie, pierduti intr-o ceata groasa venita de nicaieri, amestecati in pasii celorlalti oameni, celor nepriviti, celor neganditi, pasii duceau departe, departe de ceata groasa, departe de orasul mort si de oamenii roboti.

Privite de sus detaliile formau un tot de consistenta acceptabila, ceea ce parea complet contradictoriu dar uneori lucrurile par complet altfel decat sunt cu adevarat.

8 gânduri despre &8222;Orasul&8221;

 1. Imi amintesc de timpul când mașina care mă ducea la serviciu trecea zilnic printr-o vale cu ceață groasă. Era ireal. Era ca și când am fi trecut prin nori. Visam sa mă pierd în necunoscut.
  Noroc cu știrile care ne povestesc despre smogul de la voi. Altă situație. Doar tu puteai să transformi în poveste ceva in care „lucrurile par complet altfel decat sunt cu adevarat.”

  1. De cateva zile e poluare mare pe aici, totul e inghitit de o ceata groasa, ireal dar adevarat, miroase a acru si lumea e sfatuita sa ramana acasa. Un sentiment ciudat de sfarsit de lume. Un miros cunoscut totusi, imi aminteste de copilarie …Ciudat, nu?

   1. De copilăria în care și la noi existau „fabrici și uzine” vorba lui Andrieș? Poate nu e chiar ciudat. Nu-ți rămâne decât varianta în care să scrii și să citești. Câștigam noi, cititorii. Grijă.

   2. Da, fabrici si uzine, imi aduc aminte ca se uscau frunzele piersicului din gradina. Cu tot cu piersicul din gradina. Si cu prunul. Si nimeni nu atentiona pe nimeni pe vremea aceea. Nici imediat dupa Tchernobil. Atunci am spalat doar bine capsunile. Si cand ne-am „masurat” eram „peste normal”. Dar nu era grav… Acum se sufla si-n iaurt. Cica-i poluare cauzata de diesel. Deci vor sa impuna circulatia alternata. Parca imi aduce aminte de o anumita epoca. O saptamana numerele pare, o saptamana alea impare. Ca sa vezi…

 2. E un amestec ciudat de poluare industrială, poluare făcută de fiecare dintre noi şi poluare …aproape tacită, ştiind că fără ea nu s-ar consuma perfect comoditatea noastră. Trăiesc în zilele acelui element că nimic nu e ce pare a fi!

  1. Da, suntem comozi. Ne-am invatat sa fim comozi. Suntem obligati sa fim comozi. Eu una as merge pe jos la servici daca as putea. Dar asta ar insemna sa-mi petrec ziua pasind. Departe rau … Tocmai ce au anuntat circulatia alternata. 3 ore de transport in loc de 1 jumatate … Asta e…

   1. Nu suntem comozi, este un eufemism…suntem LASI si nu este nici o jignire. Suntem lasi fata de noi insine…Mai mult decat atat…suntem lipsiti de respect, ne dispretuim chiar, in masura in care „doar” ne lamentam. Eu n-am mai acceptat sa fiu un produs expirat al orasului si mi-am luat lumea in cap.
    HAIDE LA TARA…Nu exista alta solutie de recuperare morala. Orasul este infectat de trivialitate, de dezechilibre, de un relief monden cacofonic…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.