Cireşele


Erau nişte cireşe cam storcite, puţin răscoapte, luate cu „rabat”, „afacerea secolului, 6 euro livra”, erau nişte cireşe puţin prea moi pentru luna mai, puţin prea vineţii pentru luna mai, erau nişte cireşe obosite, le venise vremea trasului la apă, picătură cu picătură apa umplea castronul, atingea marginea castronului, depăşea marginea castronului, eu lăsam apă să depăşească marginea castronului, eu lăsam apă să se scurgă printre samburi şi frunze uscate, apa se scurgea picur cu picur mângâind cireşele, una câte una frunzele de un cărămiziu tomnatic ieşeau la suprafaţă, una câte una codiţe ofilite ieşeau la suprafaţă, una câte una toate uscăciunile ieşeau la suprafaţă, gest evocator, nepremeditat, efectul dinaintea cauzei, dezgolirea de formă, schimbarea la faţă, schimbarea de epoca „lăsaţi lucruile să curgă, lucrurile uscate se vor scurge primele”, aparenţa depăşind forma, gustul depăşind spuma.

Apoi am oprit apa, am aruncat frunzele, am aruncat codiţele şi am mâncat cireşele. Zece minute mai târziu am aflat că câştigasem o carte. Îmi plăcuse ideea …

Întrebarea / „Acţiunea romanului “Abandonul Calului Negru” se desfăşoară la intersecţia mediului politic cu cel academic. Din perspectiva dumneavoastră, plasarea unei cărţi pe astfel de coordonate constituie un atu sau un dezavantaj? Va rugăm să va argumentaţi pe scurt răspunsul.”

Răspunsul / ”După părerea mea, confruntarea dintre două perspective de a percepe şi a transforma lumea nu poate fi decât benefică. Contextul actual şi istoria României au impus şi au menţinut anumite “scurtături”, acele categorisiri la îndemână oricui, devenite în timp litera de lege. Interacţiunea dintre viziunea “academicianului devenit politolog” şi cea a “politologului devenit academician”, acea lupta în primul şi-n primul rând interioară – cert, “jucată” pe tărâmuri străine, alt context, altă istorie – nu poate fi decât benefică, dacă nu neapărat prin rezultatul final cât prin schimburile de idei ce pot mutta o lume într-un sens sau altul.”

9 gânduri despre &8222;Cireşele&8221;

 1. Imi voi aroga dreptul la o „parere”…
  Consider ca asocierea intre mediul infect politic si cel academic …este o struto-camila, este ca nuca in perete, este ca o rata cantand la clarinet…
  „Politica” a ajuns un tic verbal si nu numai…Facem ce facem si asociem politica cu orice…Politica mediului,politicile economice, s.a.m.d. Politicile gestioneaza totul…Nu aud vorbindu-se despre politica „iubirii”. Nici nu s-ar putea…Este un non sens…si atata timp cat este un non sens asocierea acestora…”politica” ramane in afara ariei de „interes”, cel putin pentru mine.
  Nu voi mai insista pe acesta tema…este jenant sa asociem politica cu REALITATEA a cecea ce ESTE. Politica este o „realitate” falsa, iluzorie, o cursa de prins soareci, nu OAMENI…si totusi…

  1. Inca nu am citit cartea dar din cate am inteles este vorba mai degraba de doua lumi care se intersecteaza. N-am inteles c-ar fi vorba de vreo asociere. A pune fata in fata doua lumi diametral opuse mi se pare o experienta plina de cotituri neasteptate. Haosul creat nu poate fi decat propice creativitatii. Asta e parerea mea din cate am trait pana acum.

 2. Nu se poate intersecta REALITATEA cu iluzia…Politicul este o constructie artificiala fara nici o baza reala. Se ocupa de INTERESE, mai mult sau mai putin MESCHINE…
  In politica se urmareste stimularea pragmatismului (intereselor), ambitia, competitaia cu reguli oportuniste, totul urmarind CASTIGUL.
  O MIZERIE…Asta este parerea mea si o pot sustine cu ARGUMENTE !

  1. Parerea mea ca nu este posibila linia dreapta, paralela, intersectia este inevitabila intr-un moment sau altul. A se intelege intersectia drept „intalnire” nu contopire. Nu te contrazic in ceea ce priveste descrierea politicii . Nu as avea cum.

 3. De ce spun ca este „imosibila” intersectarea acestora?! Pai politica este o metastaza a unui cancer social…Nu se poate intersecta normalitatea cu boala…Ele nu pot coexista. Faptul ca „noi” am reusit sa ne facem frate cu dracul…asta tine de uriasa confuzie in care traim. Noi si cu „boala” reusim sa coexistam, s-o acceptam?!
  La fel se petrec lucrurile cu minciuna si adevarul… Adevarul nu lupta cu minciuna, cu nimemeni si nimic. EL ESTE ! Minciuna are o „problema”, ea da-i si lupta necusorule…Ea are nevoie sa „demonstreze…imposibilul. Ea nu „exista”, de fapt si de drept.
  Politica este ca minciuna, ca boala…

 4. NU ! Nu ne place, cel putin carora nu le place si aceasta trebuie s-o tot spunem. Cel putini, celora care CONSTIENTIZAM cele ce se petrec, nu trebuie sa ne fie indiferenta aceasta pseudo-realitate. Cu orice risc trebuie sa ne precizam TRANSANT punctul de vedere. Asta nu inseamna sa impunem nimanui nimic, dar nici sa acceptam inacceptabilul ca pe o „fatalitate”, compromisuri.
  O minoritate profitoare, pitita sub generoasa palarie a asa zisei democratii, ne-o vara cu de-a sila pe gat…NU ! NU TREBUIE SA ACCEPTAM !
  Primatul cleptocratiei este fals, inavuabil, josnic. Si asta din cauza…”politicilor”… politicienilor.
  Pana cand MERITOCRATIA, primatul valorii, competentei, profesionalismului nu vor prevala, ne vom zbate zadarnic intr-o paradigma fara solutii de iesire.

 5. Eu de la pareri politice ma abtin. Asta pentru motivul simplu al non-existentei ei in imaginea mea in zilele noastre.

  Ma bucur pentru momentul de tihna cu cirese in castroane si carti castigate!

  1. Eu am o parere globala despre oamenii politici, parere pa care tare mi-as dori s-o pot schimba. Si stiu ca mediul politic este ortogonal oricarui alt mediu. De unde si ideea ca pus fata-n fata cu mediul academic ar putea provoca niste scantei „interesante”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.