Caut efectul cuvenit !


Problema în unele cazuri este efectul. Efectul dinaintea cauzei. Lucrurile se întâmplă cam aşa : Se ia o lupa. Se pune lupa pe efect. Se măreşte la maximum. Se analizează efectul pe toate părţile. Sau nu se analizează deloc. Se doreşte doar cu orice preţ reproducerea în lanţ a efectului. Se pretinde existenţa efectului tras la indigo. Se ignoră imposibilitatea efectului tras la indigo. Se ignoră cauza. Se ignoră încă o dată cauza. Se ignoră cauza până dispare efectul. Se ia apoi lupa şi se caută efectul până dispare cauza.

Problema în unele cazuri este lupa. Se ia o lupa din ce în ce mai mare şi se crează efecte în lanţ. Zale în zale. La rândul lor în alte zale. Şi tot aşa până apare primul fir de par. Alb. Se ia o linie, se trage o linie, se trage o concluzie.

Problema în unele cazuri este concluzia. Concluzia dindărătul liniei. Lucrurile se întâmplă cam aşa : Se ia o cauză şi se împarte la patru. Se ia fiecare bucată în parte şi se caută (d)efectele. Se ia o lupă. Se pune lupa pe efect. Se măreşte la maximum. Se repetă procedura până la adânci bătrâneţe. Se trage concluzia cuvenită, se aruncă un pumn de pământ. Se ţine un moment de reculegere. Se ia totul de la capăt într-un sens oarecare.

Problema în unele cazuri este efectul. Efectul dinaintea cauzei.

8 gânduri despre „Caut efectul cuvenit !”

  1. Eu am ajuns la efectul în lanț și la cât mai multe zale legate de zale și introduse în cât mai multe alte zale. Am mai mult de-un fir de păr alb. Se pare că mi-am depășit norma la zale. Mă îndrept vertiginos spre concluzie, trăgând, deocamdată, doar o linie întreruptă, cât să-mi apară la orizont încețoșata cauza. De pe acum o adulmec dar nu știu dacă să o împart la patru sau s-o despic în patru fire. Fire de păr albe.
    Tu ce zici?

    1. Eu ma impiedic in concluzii, anticipand prea tare. Vad zale acolo unde-s doar urme sau poate nici urme. Privind cauza, da, ceata groasa. O adulmec de departe, o simt dar continui s-o ignor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.