Treceri


Timpul trece indiferent. Umplut sau lipsa. Indiferent de preferintele fiecaruia. Indiferent si linear, dunga de latime variabila dictata de puncte de vedere, unghiuri si contexte, trairi si momente. Dunga per ansamblu curbat-neincercuita, uneori dreapta, alteori doar spiralata.

Timpul nu-si cere dreptul la vot, impune doar directia dungii manipuland senzatii inselatoare atunci cand grosimea depaseste grosolan realitatea si cand directia spiraleaza de prea mult timp in gol.

Timpul da impresii mincinoase amangind cu senzatii grotesc deformate: „fiecare face ce vrea cu timpul sau”  – de unde si pana unde parcelarea timpului in loturi personalizate a devenit fizic posibila? Dunga e unica, un tot unitar coherent. Restul e doar marketing cu trecere la mase.

In pofida zvonurilor lansate pe piata in ultima vreme, timpul e irecuperabil. Dunga in spirala e doar o senzatie, un simplu punct de vedere, o punga de gheata aplicata peste umflaturi recente si inca neingalbenite.

Si totusi avem nevoie de visatori, avem nevoie de acele curente aparute de pe te miri unde care pot inca afisa nonsalante slogane motivationale „recuperam timpul pierdut” fara a da detalii privind mijloacele si masurile. Doar un scop ravnit de mase, aplauzele de rigoare si cozile interminabile la servitul cu lingurita.

Si totusi avem inca nevoie de visatori in masa pentru a curba dunga spiraland-o odata cu trecerea timpului, incercuind-o de-a binele intr-un final, creand senzatii de „déjà vu”. Minciuni gogonate ! Dunga nu rezista mult ca cerc, ea doar raspunde la vise in limita rezonabilului si apoi isi vede mai departe de curba ei, menirea ei e doar o curba deschisa la infinit.

Timpul trece in ritmul lui, cu capul pe sus sa-l vada tot omul si sa-i aprecizeze trecerea. Unii, mai isteti din fire, il insotesc o bucata de drum sperand sa castige ceva teren caci delta le pare inca relativa. Toti sfarsesc insa prin a se opri dezamagiti si imbatraniti convinsi intr-un final ca relativitatea deltei le-a fost deformat vanduta si ca si ei au trecut odata cu timpul ….

Trec si eu odata cu timpul, in ritmul si dupa regulile lui. Libertate am destula pentru a evada incolo si incoace convinsa ramanand insa ca tot trec intre timp.

Ieri pe la sase de exemplu, au inceput sa ma arda talpile. La inceput doar cateva fire caldute si aleatoare dar odata cu trecerea timpului bolovani parca scosi din foc. Plaja ardea fara sa-mi spuna de ce. Dar eu stiam deja de ce si stiam si ce ar trebui sa fac. Stiam dar continuam sa simt arderea analizand-o bucata cu bucata. Era o ardere fina si monotona, lipsita de brutalitatea trecerii de la o etapa la alta. A ars linear pana si-a atins scopul si atunci mi-am amintit ca ar fi trebuit sa aplic ceea ce stiam deja ca ar fi trebuit sa fac. Dar era prea tarziu. M-am aruncat in mare si am asteptat sa treaca. Cand a trecut m-am regasit trecuta si am deschis ochii.

Era deja seara si mi-era foame.

10 gânduri despre „Treceri”

  1. „Timpul trece indiferent… timpul nu-şi cere dreptul la vot… timpul dă impresii mincinoase… Timpul trece în ritmul lui… trec şi eu odată cu timpul… Timpul este irecuperabil”. Iată câteva mari adevăruri pe care eu le-am desprins din articolul tău, un articol care mi-a plăcut prin felul cum ai prezentat timpul în calitate de aliat dar şi de duşman al nostru. Timpul trece peste noi dar nu oricum. El lasă brazde adânci pe chipul nostru, brazde ce nu se citrazizează nicicând, ci se adâncesc pe zi ce trece. Asta pentru ca „omul să-i aprecieze trecerea”.
    Să ai o noapte liniştită şi cât mai mult timp de dus în spate.

    1. Bun venit pe aici, timpul a venit sa ne intalnim , din nou. Timpul asta imi pare de catava vreme mai mult dusman decat aliat … Egoist, egocentric, buricul pamantului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.