Dantela


Calci apasat pietrele inegale, numarandu-le colturile printre marginile mangaiate de timp si ascultandu-le trecerile, in soapta. Oameni grabiti trec pe langa tine, tu te uiti la ei fara sa-i vezi cu adevarat, povestile lor trec printre povestile tale mergand mai departe, tu le privesti doar printre ganduri si fatade in caramida gri, marunta, tu le privesti doar de departe printre turnurile vechi si printre ceasurile vechi in umbra felinarelor, tu le privesti doar dincolo de arcade si zambesti timid, in gand.

Pe stanga si pe dreapta, cescute in farfurioare cu model in culori aprinse te iau prin surprindere, zgomot de lingurinte printre vorbe abia soptite, mireasma de tei bine amestecata cu mireasma de cafea proaspat rasnita, din cand in cand grupuri albe insufletite doar de pasiunea artistului. Nu astepti nimic, treci doar, simtind viata si uneori ascultand fara sa vrei povestile celorlalti, „Palau de la Musica – sublime, quel plafond, quelle lumière” ,”Picasso Museum – how to meet Picasso for the very first time”.

Privesti oamenii trecand si te opresti brusc, hipnotizat de unicitatea clipei. O rotatie lenta, cerul albastru, frunzele aproape verzi, mirosul cafelei, soaptele celorlalti, inchizi ochii, auzi clopotele, „El born”….

Deschizi ochii, o iei la fuga, liber, cativa metri spre dreapta, o intesectie, o femeie iti zambeste cochet, ii raspunzi si tu cu un zambet, inspiri balcoanele deformate de atata natura, iti tii respiratia, senzatia merita traita cu nesat, ceramica mozaic, culori intr-un amestec greu de reprodus in simple cuvinte, te opresti din nou brusc, cineva te ia in brate fara sa vrea, se scuza si pleaca mai departe, astepti sa-ti treaca toate senzatiile,  „Casa Battlo”, „Casa Calvet”, si cate altele inca, astepti cuminte cu ochii inchisi sa te golesti putin, incerci sa te golesti un pic punand imaginile undeva deoparte, accesibile putin mai tarziu. Astepti sa fii din nou capabil, cinci minute, o banca sub un platan rasfirat, un arcordeon undeva departe, deoadata o boare de vant, miresme amestecate, usturoi verde, bucati neuniforme de paine, rosii in sos. „Pa amb tomàquet seguit de Calçotada”…

Te ridici intimidat de atatea senzatii si-ti continui pasii apasati printre pietrele inegale. Dupa colt, Sagrada Familia iti face cu ochiul, o privesti inmarmurit si totul devine deodata simplu de tot. Inspiratia se scurge lin printre cele patru turnuri din dreapta, dantelaria te inspira, o privesti cu delicatete, ii multumesti in gand, inchizi din nou ochii, o pui deoparte, bine ascunsa, inaintezi spre coada lunga, cateva zeci de minute, admiri din exterior arcadele inegale, frante ca dintr-o data si geamul rotund ca si catarat pe varfuri.

Asculti doar soaptele artei povestita in metafore iscusit redate. Ai dorit si ai avut, iti respecti sansa, nu ceri mai mult, visurile sunt doar la un „Charter Bracelona din Clujdepartare.

Coada trece, treci si tu la pas printre zeci de coloane inalte, vitralii verzi, viralii rosii, vitralii albastre, tavanul te intampina intr-o rotaie perfect rotunda urmata de alte rotatii perfect rotunde, albul de domina, te lasi dominat, admiri starea pe dinauntrul ei, iti place  starea pe dinauntrul ei, balcoanele tesute in piatra te privesc de sus, le privesti si tu si nu le intrebi nimic, ti se pare ca ai inteles totul, ti se pare ca imaginile sunt mai puternice ca vorbele, nu ti se pare….

Calci apasat pietrele inegale, numarandu-le colturile printre marginile mangaiate de timp si ascultandu-le trecerile, in soapta. Oameni grabiti trec pe langa tine, tu treci la randul tau repede printre ei, fara sa-i vezi cu adevarat, tolba ti-e deja plina de multe alte povesti si imagini. Te opresti brusc, cineva da peste tine, isi cere scuze, ii zambesti privind inapoi cu regret.

Concediul n-a fost sa fie o simpla excursie, excursia la Barcelona a fost mai mult decat o vacanta la Barcelona.

Pentru toti cei ce doresc sa-si vada visul cu ochii Agentia de turism Paralela 45 pune totul in miscare. Eu una mi-am imaginat doar cum poate fi, restul va veni poate, mai tarziu.

Acest articol participa la SpringSuperBlog 2013 etapa 7.

2 gânduri despre „Dantela”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.