A cata oara ?


M-a intrebat in timp ce mancam daca sunt la curent cu noua dezbatere publica si, pentru ca nu stiam la ce anume se refera l-am rugat sa-mi povesteasca un pic despre « ce », « de ce » si « cum ».

Mi-a explicat ca problema rromilor devenise (din nou) subiect de actualitate si ca, in virtutea unei inertii repetitive, fiecare anotimp aduce cam acelasi set de intrebari fara raspuns clar si evident.

Mi-a explicat ca se facusera (a cata oara) constatari la fata locului si se trasesera (a cata oara) cam aceleasi concluzii. Plate. Lineare. Cu acelasi sens unic “va vrem dar cu anumite conditii” . “Impuse” e de la sine inteles, ca suntem a naibii de neingaduitori cu problemele altora.

“Pai eu credeam ca o Europa largita va prelua si mai putin bunele”

“Pai nu credeai bine”.

Am inceput sa explic ca poate una-i analiza realizata de experti externi intr-un interval de timp prealabil definit drept cat mai limitat si alta-i situatia vazuta cumva mai din interior. Am incercat sa-i descriu cumva istoricul evenimentelor relative la starea de fapt, “in ultimii douazeci de ani drepturi au fost la liber dar obligatii doar in mod exceptional. Caci obligatiile implica cumva o apartenenta si apartenenta asta nu e deloc implicita. Gurile spun ca s-ar mai putea face ceva prin educatie dar daca-i obligi cu forta te iau aia de drepturile omului la puricat. Nici cum nu-i de bine cum ar zice bunica dumnezeu s-o ierte « cu toate legile voastre cadem din lac in put pana disparem de tot».

M-a privit un moment lung de tot si apoi mi-a spus ca totusi situatia pare sa convina manusa “autoritatilor locale” care par sa aplice principiul “lasa-i sa circule de capul lor ca mai partajam si noi putin din probleme cu altii, iar atunci cand va fi sa revina cu banu’ produs cum numai ei stiu sa-l produca nu ne revoltam ca-i CASH-IN si CASH-IN-ul oferit pe tava este non-refuzabil in contextul actual. ”

N-am stiut ce sa-i raspund, Am schimbat doar subiectul si l-am intrebat ce parere are despre automobilele produse in Germania.

Late edit : N-avea nicio parere, spiritul patriotic ii soptea sa le prefere in continuare pe cele frantuzesti.

6 gânduri despre „A cata oara ?”

  1. Mercedes va deschide anul viitor cea mai mare fabrică a sa construită până acum, în China. Cam asta e părerea mea despre eterna problemă a rromilor. Despre maşinile germane, încă nu mă pot pronunţa. Am avut una, a mers bine, dar nu-mi permit să generalizez.

      1. Oare ne-or refuza chinezii dacă am vrea să deschidem o fabrică de rromi la ei ? 🙄 Că mă gândesc c-o roată de Mercedes făcut în China se pretează la a fi furată de un rrom fabricat în aceleaşi condiţii şi la aceleaşi standarde…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.