Aceasta este o ficţiune


Există zile fără cap şi fără coadă. Plate. Fade. Zile apărute din senin. Zile degeaba. Te ridici din pat şi-ţi spui că ai mai fi dormit puţin. Oleacă. Atât cât să nu-ţi mai respecţi regula. Rutina. Îţi faci curaj şi încerci ziua cu degetul.

Lumina se aprinde la a doua încercare. Străpungi întunericul cu întrebarea zilnică :”de ce aşa de mult” şi, mai ales, “până când?” Asculţi ştirile, remarci cu satisfacţie că n-a mai murit nimeni. Nimeni cunoscut. Zdrobeşti pâinea şi aduni firimiturile, un sentiment ciudat planează în jurul lor. Al firimiturilor. Să fie vreun semn ? Treci mai departe, secvenţa următoare, zdrăngăni linguriţa în cana neagră, muţi pe un canal oarecare. Nu chiar oarecare. Aceleaşi ştiri, aceleaşi bucle, îţi cauţi umbrela, îţi legi siretul, închizi uşa de două ori, priveşti ca tâmpitul culoarea aia roşie. Aştepţi că tâmpitul să se mai lungească puţin ziua. Numeri ca tâmpitul oamenii de pe peron. Nu-ţi ies la numărătoare. Se tot adaugă oamenii aia până îţi pierzi cifrele. La naiba cu cifrele. Te înghesui cum poţi, un zâmbet ipocrit îţi invadeaza mutra, înjuri cum îţi vine. În gând. Desigur, doar în gând. Ai libertate maximă de exprimare în gând. Coborî la „a nu ştiu câta”, cine are chef să le numere. Oftezi uşurat, o zi fără pachete suspecte „nu încă” îţi şopteşte drăcuşorul ăla verde dintr-un colţ. Dai să înaintezi, aluneci. “La naiba cu capacele astea”, libertatea de exprimare îşi atinge maximul. În gând. Asculţi în buclă o melodie aleatoare. Ajungi, urci, coborî, faci act de prezenţă, faci act de prezenţă, faci act de prezenţă. Socializezi, zâmbeşti, critici, te exprimi liberi. Faci act de prezenţă. Îţi mor cuvintele pe limba ta. Le laşi să moară, cine să mai înţeleagă limba cuvintelor ? Ai fi vrut să fie o limbă de circulaţie internaţională n-a fost să fie. Poate la anu’… Scrii, citeşti, nu te citeşte nimeni. Există zile cu pauze mai dese. Mai lungi. Mai profunde ca altele. Tresari, îţi pare că plouă. Nu fulgeră, plouă. Bate în geam cu picurii aia gri. Nesimţiţi de gri. Nu pui punct, pui o virgulă şi apoi închizi. În grabă. Gânduri, versuri, aproape fapte. Zece minute mai devreme le închizi pe toate. Tragi pe dreapta şi priveşti parbrizul murdar. Nu plouă, nu fulgeră, e doar gri. Mizerabil de gri. Te-ai înşelat în privinţa ploii. Mulţumeşti în fugă şi priveşti peronul plin. Urci în trenul gol, te pierzi în gânduri, în scenarii, în pachete suspecte. În faţa ta o fată şi o bentiţă. Mai degrabă o bentiţă şi o fată. Remarci bentiţa, nu fata. E o bentiţă într-o poziţie ciudată. Priveşti într-un sfârşit fata, o priveşti gri, plat, se simte privită, n-o mai priveşti. Te întorci la geamurile murdare. Alte geamuri murdare. Te întorci la scenarii. Trec staţii cu viteza oamenilor, trec oamenii, cobori la „a nu ştiu câta”. Cine să le mai numere? Prea multe. Cobori, urci, cobori urci, cobori. E deja noapte. Străpungi întunericul cu întrebarea zilnică :”de ce aşa de mult” şi, mai ales, “până când?” Muţi pe un canal oarecare. Nu chiar oarecare. Aceleaşi ştiri, aceleaşi bucle. Un pachet suspect a invadat ştirile. Pachetul de la ora cinci a invadat ştirile. Zece minute mai devreme pachetul suspect te-ar fi invadat. N-a fost să fie. Poate la anu’…

Există zile fără cap.

6 gânduri despre „Aceasta este o ficţiune”

  1. Imi plac tresaririle tale prin valurile unei zile. Gri sau oarecare. Una in care un somn prelungit putea sa o coloreze putin. Mi-a placut in mod special acest pasaj:
    ” Îţi mor cuvintele pe limba ta. Le laşi să moară, cine să mai înţeleagă limba cuvintelor ? ”
    Senzatia ca inoti pe uscat si te scufunzi…Cand vrei sa spui si nu sunt ochi sa te simta. Sa te intuiasca, sa se asorteze in mai putin gri decat se incapataneaza o zi sa ramana.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.