De ce nu scriu cu diacritice


M-a intrebat de ce nu scriu cu diacritice si, sincer, la inceput nu am stiut ce sa ii raspund. Mi-am zis « sunt atat de toanta incat nici macar intrebarea asta nu mi-am pus-o ». Apoi, ca sa ies cu fata curata si constiinta ne-napadita de greutatea actului ne-incercat, mi-am re-adresat singura intrebarea neaos, intr-o buna zi de vineri.

Negasind raspuns convenabil argumentat am incercat marea cu degetul si m-am lansat pe Google. Tutorialele curgeau garla – Windows 7, XP, OS MAC, si, odata cu curgerea lor, a inceput sa ma napadeasca deziluzia actului ratat. Din motive de securitate (profesionala) am fost obligata sa elimin de la bun inceput utilzarea bunul meu prieten ultralight Toshiba nou-nout. Din motive de incompatibilitate personala am eliminat apoi Windows-ul 7 al concubinului. Din lipsa de alte motive a trebuit sa ma multumesc cu Mac-mac-ul meu, mi-am zis ca asta-i viata, nu-i roza mereu, voi face cumva pe dracu’n patru si voi migra incet incet si-n suite „Ne-Office”. Apoi am incercat marea cu degetul pana la un punct. Caci de la punctul respectiv incolo mi-am simtit creierul scotand fum pe toate partile (A devine Q si M devine ! iar  $ devine tz si asa mai departe) si am lasat-o definitiv balta. E clar ca, in pofida unui patriotism pronuntat, anumite incompatibiliati contextuale sunt practic imposibil de depasit. Sau poate ca am pus problema exact pe dos?

(explicatie : folosesc tastaturi frantuzesti azerty si acasa si la birou. Din cate am inteles, utilizarea diacriticelor presupune mai intai  bascularea in tastatura qwerty si numai apoi aplicarea diacriticelor, ceea ce revine la un exercitiu practic imposibil pentru un creier de medie capacitate) .

10 gânduri despre „De ce nu scriu cu diacritice”

  1. …văleu! La cum vorbeşti…eu văd diacriticele. Lasă că pe grabă, uit şi eu că z a devenit y şi invers, după ce am activat nu ştiu ce de pe google. Plus că nimic nu mai e la locul lui. Dar m-am învăţat cu ele. Să mă vezi când intru pe calculatorul altcuiva, zici ca scriu în chineză. Nimic nu găsesc, deşi totul e vizibil. Dar dacă la mine e anapoda?!!!!!

    1. Eu sincer am incercat si am reusit sa scriu un cuvant in … 3 minute. La ritmul asta adio inspiratie. O sa incerc programul propus de Dan (post-procesare) sa vedem daca e ok. Eu am impresia ca scriu in chineza de fiecare data cand dau de o tastaura qwerty 😉 Cunosc senzatia .

  2. La calculator am tastatura in engleza si o comut pe romana dupa ce scriu articolul, ca altfel imi fug ideile pana gasesc corespondentul. La laptop tastatura e in romana, dar tot nu ma pot acomoda cu diacriticele, asa ca le pun la sfarsit. Durerea incepe cand vreau sa ma folosesc de semne, ca nu le gasesc. Trebuie sa comut tastatura de pe romana pe elvetiana ca sa fac un :* sau o <3. :))))

    1. Cred ca in final, ideal pentru astfel de cazuri, este post-„traducerea” cu programe indicate de Dan. Asta in cazul in care sunt compatibile cu OS-ul. Cu alte cuvinte, ca de obicei , ceea ce pentru altii este floare la ureche, pentru noi devine un exercitiu de creativitate. Eu am ales (pentru moment) continutul formei chit ca stiu ca multa lume elimina din start blogurile fara diacritice pe motivul „lipsa de patriotism”. In definitiv o lipsa este , dar numai de timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.