Afine şi literatură


@ Larm Rmah

Existau zile în care nu ştia să vorbesca despre ea.  Exista un mers firesc al lucrurilor, “regula aceea supremă” imposibil de controlat pe care, oricât de tare si-ar fi dorit, oricând de profund s-ar fi încăpăţânat să creadă, exista un mers firesc al lucrurilor pe care nu reuşea să-l schimbe.

Dis de dimineata îşi curăţase o mandarină cu mulţi samburi şi trei frunze verzi şi uscate. O decupase în  felii fine, scuipase sâmburii şi apoi se strâmbase amar. Prea acru. Luase o carte începută de mult şi   profitase puţin de soare. Un balcon îngust şi prăfuit de civilizaţie, câteva muşcate uscate de atâta iarnă. Un gri scârbos. O mandarină de un portocaliu mincinos. O minciună asumată. Ar fi putut fi într-o stare de pepene verde cu miezul roşu dacă anotimpul i-ar fi permis. Sau, de ce nu, o caisă nu prea coaptă. Fragedă si abia culeasă. Nu avusese niciodată noroc la caise. Nu “prindeau” la pământul prea umed, prea vântos.  Schimbase de atunci şi pământul şi clima şi pomii. Acum trăia din amintiri sub un soare mincinos de iarnă.

Pe la treisprezece ani îsi dorise să fie mai mare. Să fie în rând cu lumea celor mari. Să pară alta. Îsi dorise mult timp să fie mare.  Apoi sosea vara şi apăreau afinele în fundul grădinii.  Atunci se trăgea acolo, la umbră şi se pierdea printre afine şi cărţi. Personajele ei preferate. Lumile ei posibile. Trăia acolo,  între aromă şi extaz o fericire absolută lângă coteţul găinilor si gardul cazut. Afine şi literatură.

Extras din romanul-încă fără nume-care va apărea în curând

 

2 gânduri despre „Afine şi literatură”

  1. O calatorie spatio-temporala, o evadare din realitatea cotidiana gri, în dimensiunea simplitatii naturale, a placerilor infantile este un medicament pentru sufletul rutinat de cotidianul artificial, ipocrit, fals, imitator trist al realitatii frumusetilor naturale obiective, atemporale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.