Două construcții metalice


@ Gilles Desjardins

Totul provine de undeva, de undeva de aici…

Toaleta era ascunsă bine în spatele unui perete de  sticlă mată. Văzusem multe toalete în viața mea, care mai de care mai ieșite din comun. Cea mai ciudată fusee acum vreo cinci ani. Mă oprisem odată să beau un suc la o terasă mică într-un vechi cartier al Parisului, sucul era galben, acidualt și avea bucăți de fructe prin el, masă era rotundă, mică și trotuarul era înghesuit între o stradă pavată cu piatră cubică și un zid de cărămidă roșie, mâncată de timp. După două sucuri și ceva întrebasem unde e toaletă și mi se indicase un hol îngust și prost luminat la capătul căruia un panou indicator  indica o direcție oarecare. Urmărisem  săgeata și mă trezisem într-un fel de spațiu cu găuri în pereți și lumina voit filtrată. Totul pe nuanțe de gri, înăbușitor. Nu existau uși și nici geamuri . Existau doar două construcții metalice, un fel de artă abstractă cu găuri la mijloc. Două construcții metalice perfect aliniate. Și, peste toate acestea, exista acea muzică ce se scurgea de peste tot.

Mă așteptasem să găsesc o toaletă ordinară – faianță albă, geam mic întredeschis, capac de plastic ieftin, ros – și aterizasem într-un muzeu. Viața e făcută din mici frustrări așezate cu grijă peste mici mirări. Pentru că există vis, există deviere de la vis. Și tot așa.

Rămăsesem în mijlocul spațiului acela ciudat admirând capacitatea omului de a crea senzații excepționale în cele mai neașteptate locuri. Spațiul acela era voit excepțional. Locul depășea senzația și senzația nu putea descrie locul. Mă oprisem între cele două construcții metalice și mă întrebasem dacă folosiseră vreodată cuiva. Probabil că da, mirările, ca și frustrările, diferă de la o persoană la alta.

Apoi îmi imaginasem o ușă pe care o încuiasem mental de două ori,  construisem, tot mental, un zid între construcția metalică de lângă mine și cealaltă construcție metalică și apoi rupsesem trei pătrate de hârtie igienică.

Suntem ceea ce ne imaginăm că suntem și acționăm în consecință.

La kilometrul 107 toaleta, ascunsă bine în spatele unui perete de  sticlă mat, era o toaletă ordinară. Mică, cu faianță albă și capac de plastic ieftin.

Dupa toaletă coborâsem în parcare, ne urcasem în mașina mică și roșie și pornisem întins spre hotelul cochet de dincolo de autostrada cu șase benzi.

Urmarea ? Dați foaia …

5 gânduri despre „Două construcții metalice”

  1. Lumea si valorile create de om, este atât de fascinanta, paradoxala, iluzorie, înselatoare si diversa în perceptiile simturilor limitate, încât, doar privita dinafara sistemului valorilor peerceptiilor senzoriale, prin revelatie extrasenzoriala poate fi perceputa cu adevarat, asa cum este în realitatea obiectiva, absoluta …

    1. Ah da… cele din Amsterdam le-am vazut si eu, am si testat geamurile alea cu dubla fata. Ar mai toaleta din Piramida de la Louvre, o adevarata opera estetica, are zidurile captusite cu suluri de hartie igienica de toate culotile, toaleta din gara din Munchen si toaletele din Hong Kong – acolo exista cate o femeie de serviciu ptr fiecare toaleta . Sunt curatate si parfumate dupa fiecare utilizare. La polul opus, wc urile turcesti din trenurile si aeroporturile din China

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.