Oamenii sunt râu și râul curge


@ Denys Nevozhai

Totul provine de undeva, de undeva de aici…

Mental, îl ucideam pe Igor înecându-l în sosul roșu de creveți amestecați cu vin. Îmi dorisem un personaj credibil, inspirat din realitate, creasem un absolut imposibil. Ca să fie credibile, personajele aveau nevoie de o doză semnificativă de autenticitate. Chelnerul chel, de exemplu, cu privirea lui pierdută printre mese și oameni, cu mersul sau un pic  șchiopătat ar fi putut fi un Igor mai credibil. Se plimba nonșalant printre mese cu șervetul lui alb aruncat peste brațul păros și zâmbea politicos. “Un zâmbet ipocrit” îmi spuneam sorbind din vinul alb. Și totuși, posibilul Igor ar fi putut schimba lumea.

Oamenii sunt râu și râul curge. Fusesem de multe ori dezamăgită de curgerea oamenilor. Savuram gustul acidulat al țelinei și încercam să înțeleg gustul atât de complicat al oamenilor. Îmi era greu să discern adevăratul gust al oamenilor. Cu țelina era simplu. Fiartă, își păstra aroma aceea inconfundabilă. Oriunde ai fi gustat-o și în în orice fel, recunoșteai că mesteci o țelină. Cu oamenii era mai greu. Nu mă puteam hotărî dacă îmi doream oameni acri sau oameni amari și nici nu reușeam să înțeleg dacă oamenii sunt cu adevărat acri sau sărați sau amari sau daca nu cumva începusem eu să mă acresc.  Nu știam niciodată unde mă termin eu și unde încep cu adevărat oamenii. Probabil de aceea ratam constant personajele. Cu gândul la oamenii-râu îl scoteam pe Igor din sosul de creveți și îi mai dădeam o șansa. În definitiv poate nu detestam atât de mult oamenii râu …

Urmarea ? Dați foaia …

2 gânduri despre „Oamenii sunt râu și râul curge”

  1. Mult adevar în titlurile si textele tale încarcate de metafore si simboluri, iar acest titlu si text superb, mie personal îmi confirma un adevar indubitabil, „abisal” si absolut, si anume ca, într-adevar”,oamenii sunt râu si râul curge”…în mare, însa cele mai multe râuri fiind poluate, nu fac decât sa infesteze apele marii distrugând si ucigând flora si fauna oceanului planetar, iar pestii mici si mari împreuna cu celelalte vietati marine, esueaza otraviti de produsele infecte deversate de aceste râuri, pe plajele de nisip fierbinte, arse de Soarele din ce în ce mai stralucitor si fierbinte al zilelor de vara….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.