Noi suntem epoca

3 minute

Dacă aş fi avut o umbrela viabilă/fiabilă aş fi arătat-o publicului în toată splendoarea culorilor ne-spălate de timp. Problema e că n-am umbrela viabilă, am doar una cusută cu aţă ne-asortată şi prinsă cu o sârmă într-o contradicţie bătătoare la ochi cu predominanţa coloristică a ansamblului.

Dacă cineva se întreabă de unde şi până unde necesitatea umbrelei, ei bine explicaţie există: plouă cu reclame, averse intermitente constatate de câteva sezoane bune, cu o vădită degradare a stropilor atât în ceea ce priveşte verticalitatea globală cât si cantitatea de apă pe strop şi numărul de stropi la volum. Mi-aţi spune că e trecător, că e doar o fază a evoluţiei, o etapă care durează doar un pic mai mult decât media, un mijloc de supravieţuire, un fel de umplut timpul, paginile, gândurile, probabil una dintre singurele ploi încă posible în momentul de faţă, “implicare minimă, muli-tasking posibil, pui un link între două-trei cuvinte în general de bine, dai un “share” în stânga şi în dreapta şi jocu-i jucat, tu-ţi vezi în continuare de ale tale, linkurile cu tot cu cuvintele îşi fac datoria, dacă e să fie va fi, dacă nu, poate data viitoare”.
Mi-aţi spune toate astea şi eu nu mi-aş putea găsi argumentele necesare contradicţiei “la moment şi la subiect”. Căci da, banul e regele, cuvintele doar servitorii. Dar … Pe principiul “ce-i prea mult devine Kitsch” şi pe principiul complementar că ”în cantităţi importante Kitsch-ul devine un altfel de stil, decolorat de atât ploaie – a se înţelege “foarte mulţi picuri strânşi la un loc”” ar fi poate momentul să trecem la altă etapă, să aruncăm cu Kitsch-ul dincolo de noi, să ne învăţăm să ignorăm lipsa Kitsch-ului, înlocuindu-i ţipătoarea-i aparenţă cu culori ne-forţat asortate, să trecem şi noi cumva dicolo de noi, obrazuri ne-mânjite de pupături apăsate, rujuri decolorate de patina unui stil devenit substantiv comun de largă utilizare, ar fi poate timpul să ne cumpărăm cu toţii umbrele colorate, umbrele ţipătoare la cer, să ne acoperim de superficialitatea picurilor făcând că şi cum picurii n-ar exista, ca şi cum superficialitatea caietelor de sarcini n-ar fi doar cauza ci şi efectul, ar fi timpul să trecem la etapa următoare “renegarea stropilor în cantităţi imense”, să ne ocupăm dincolo de umbrelele colorate cu revizuirea caietelor de sarcini, revizuirea noastră, a tuturor, un altfel de educaţie “omul cât trăieşte învaţă nu v-a spus nimeni?”, ar fi timpul să evoluăm, epoci trec epoci apar ca ciupercile după ploaie. E poate sfârsit de epocă şi nu ne-a spus nimeni? E poate sfârşit de epoca şi, prea prinşi în jocul de-a Kitsch-ul sau poate doar temporar absenţi sub umbrele colorate, am ratat ştirea ratând trecerea, ignorând fără să vrem pragul. E poate sfârşit de epoca, invazia ca şi semn, “e mult prea mult pentru puterile noastre”, e poate sfârşit de epocă şi noi dormităm pe sub umbrele colorate, viitorul se construieste poate aleator dincolo de noi, se construieste poate de alţii, sau poate nu se construieşte deloc, incertitutinea e la liber, o epoca trece o epocă vine, ce epocă ne aşteaptă dincolo de umbrele?

Epoca celoralti? Epoca noastră? O epoca se co-construieşte, o epoca nu pică din cer. Timpul dictează regulile, tendinţele stilul iar noi alegem şi timpul şi tendinţele. Să nu mai arătăm cu degetul cum alţii se fac că plouă, să un mai dăm cu pietre-n picuri, picurii trec, doar petele rămân. Să ne construim doar epoca educându-ne picurii, educându-ne odată cu picurii, să nu le mai cântăm picurilor în strună, degeaba-s mulţi şi proşti, să tăiem doar răul de la rădăcina, să ne închidem umbrelele şi să ne privim epoca în faţă. Epoca asta este epoca noastră, epoca asta ne defineşte, cu toate bunele şi relele este urmă noastră, aşa cum a fost să fie.

Acest text a fost insiprat de ce se spune aici. Acest text nu participă la nici un concurs.

13 răspunsuri la „Noi suntem epoca”

  1. eu cred că ar trebui să fim niţel mai toleranţi unii cu alţii. adică să ne asumăm alegerile pe care le facem şi să le acceptăm pe ale celorlalţi, chiar dacă sunt diametral opuse de ale noastre.
    sincer, cu tot valul ăsta de „războaie” iscate în ultima vreme mă bucur teribil că blogul meu este literar şi deci mai puţin interesant pentru majoritatea.
    da, noi suntem epoca. cea de ieri, cea de azi, cea de mâine…
    existase o vreme când la modă erau certurile politice ori când blogurile glossy aveau un trafic teribil… există câte o etapă din fiecare. dar ne lipseşte acceptarea…

    1. Nu stiu daca este vorba de acceptare ci mai degraba de … resemnare. Cand nu se poate altfel, … daca-i musai cu placere. Problema „epocii” este calitatea. Dar esta nu este o problema specifica advertising-ului pe blog.

      1. tocmai de calitate se ocupă, printre altele panda 4.0.
        să aşteptăm şi să vedem. mă aştept de pildă ca bloguri ca al tău sau al lui alma nahe să crească în vizibilitate şi page rank, tocmai prin conţinutul lor.
        şi surprize vor mai fi.

      2. Se schimba epoca, exact cum spuneam 😉 Dar sa nu credem ca se schimba singura. Nimic nu pica din cer …

      3. poate zăpada. dar chiar şi atunci, este nevoie de o anume conjunctură… 🙂

      4. Din câte ştiu eu, încă nu există un soft, un program de computer, care să aprecieze calitatea – calitatea literară. O apreciază nişte oameni – şi depinde cine sunt acei oameni şi ce au în tărtăcuţele lor 😛

      5. Pai asta fix asa este de unde si ideea de epoca purtata de si numai de…

  2. O epoca se co-construieşte- tipic Abisuri! Bine zis, ma chere.

  3. Atata timp cat oamenii folosesc google ei vor citi pe aceia care scriu pentru google. Asta e tot.
    Google nu face un serviciu gratuit nimanui ci pastreaza un echilibru in „afaceri”. Asa de pilda au disparut directoarele de site-uri sau de feed-uri ce nu faceau decat sa preia continut si cuvinte cheie. Poate va mai amintiti de epoca cand cautai ceva si primele pagini erau ocupate de site-uri cu trimiteri la alte site-uri si nicidecum un continut clar.

    1. Da, o epoca si aceea, a trecut. Eu una nu mi-s deloc SEO. Il asociez formei fara fond. Pentru ca asa a fost construit sa fie, numai link-uri si trimiteri catre link-uri? Schelete, doar oase. Cica a aparut Panda 4.0 care (tot cica) si-a schimbat putin algoritmul. Ceea ce este periculos este ca sistemele impuse de altii contagiaza.

  4. […] abstractului într-un alt articol inspirat de concursul nostru şi-n care concluzionează că „noi suntem epoca”, asta fiind cam tot ce sper c-am înţeles. Puteţi să vă supăraţi pe mine, dar am râs […]

  5. […] ce vroiam să subliniez acolo era faptul că suntem ceea ce “decide” media. “Per globalu” dacă doriţi. […]

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.