Trei euro


Printre pasi, mirosul pietrelor spalate de nenumarate ori de ploi-fluvii, acum uscate doar de briza inceputului de zi, invaluie cartiere selecte cu exceptii cu tot. Undeva, o coada practic in formare, pentru moment doar ghem latit pe trotuarul lat, da semne de ambuscada.

La un colt, o cafenea nici macar fitoasa, cateva scaune cu fund de paie si niste mese cat pentru trei furnici, uneori nici macar trei. Nici macar noua, nici macar cafea deja servita, tintesc un fund de paie inca liber, ma strecor cu greu printre alte scaune cu fund de paie insirate in jurul unei multmi dezordonate de mese mici si dese. Nu fac semne, se noteaza din mers „une déca s’il vous plaît”, comanda ajunge discreta intr-un colt, improscand timida arome relativ fine langa o nota de plata relativ exagerat de groasa „3 euros” si un pahar de apa scursa direct dintr-un robinet de metal alb, proaspat spalat.

Respir lung privind de departe coada. In afara de pret, totul este perfect, soarele-i deja la locul lui, oameni grabiti trec pe langa mine carand bagaje colorate sau doar serviete negre de piele, la masa din stanga cineva soarbe in lehamite o cafea mica si deasa „nu mai merge nimic in ziua de azi, clientii ii numar pe degete, sedinta de la noua au anulat-o altii, poate ne vedem in mai”.

In afara de pret, totul are o explicatie din pacate usor de demonstrat.

6 gânduri despre „Trei euro”

  1. Ai fost pe urmele lui Hemingway, eventual la Les Deux Magots unde el scria ? Ai citit amintirile lui despre Paris si despre prima lui iubire? Acum 40 de ani as fi vrut sa-i cunosc locurile preferate. Acum ma bazez pe tine…

    1. Am trecut odata pe langa „les deux Magots” , am si mancat o (singura) data (daca as scrie un articol pe tema ar fi ceva de genul „de la cinzeci in sus .. o salata”. Am trecut si prin place Hemingway, imi aduc aminte ca era un loc simpatic foc, vesel si colorat, n-as putea insa spune exact pe unde. Ieri a trebuit sa iau o viza si am profitat de o cafenea pariziana dis de dimineata, imi place teribil senzatia de inceput de zi, oamenii inca somnorosi, diferitele accente si limbi, un Babel frecandu-se la ochi.

    1. Sincer, a fost „normala” , nu avea nimic deosebitin afara de locul unde era servita. Cafeneaua „Vctor Hugo” undeva prin arondismentul 16. De’ , locul face pretul…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.